Hippisch recht Door: Ook verkoop paarden naar Rusland verboden

28 maart 2022

De Europese Unie heeft de afgelopen periode verschillende sancties opgelegd en aangekondigd tegen Rusland. Recentelijk is daar een sanctie bijgekomen die gevolgen heeft voor de verkoop van paarden.

Nadat eind februari de eerste sancties zijn ingesteld tegen Rusland, zijn op 15 maart de sancties aangevuld. Door de aanvullende sancties is het per direct verboden om luxegoederen direct of indirect te verkopen, leveren, over te dragen aan of uit te voeren aan (rechts)personen, entiteiten of lichamen in Rusland of voor gebruik in Rusland.

Wat deze luxegoederen precies zijn, is geregeld in een bijlage van het Publicatieblad van de Europese Unie waarin de sancties bekend worden gemaakt. Het gaat bijvoorbeeld om kleding, sigaretten, parfums, wijn, voertuigen en elektronische apparaten boven een bepaalde waarde, parels, edelstenen en goud- en zilverwerk. Maar ook paarden vallen onder de luxegoederen als bedoeld in de bijlage.

Al eerder werd bekend gemaakt dat de internationale paardensportbond FEI heeft besloten dat Russen en Belarussen voorlopig niet mogen deelnemen aan internationale paardensportevenementen. Het bestuur van paardensportbond KNHS had dit standpunt al eerder ingenomen voor de paardensportwedstrijden in Nederland. Dit naar aanleiding van een oproep van het Internationaal Olympisch Comité en NOC*NSF.

De sancties tegen Rusland hebben dus ook gevolgen voor de verkoop van paarden en de paardensport. Hoe deze problematiek zich gaat ontwikkelen is voor nu nog even de vraag.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie? Neem dan contact op met de specialisten Hippisch recht van KampsVanBaar. Wij maken u graag wegwijs in deze materie met advies, dat is toegespitst op uw situatie. Zo voorkomt u onaangename (financiële) verrassingen achteraf. Bel ons op +31 (0)46 4205660 of mail Marieke Terpstra (terpstra@kampsvanbaar.nl) of Julie van Gerven (vangerven@kampsvanbaar.nl).

Wilhelminastraat 25, 6131 KL Sittard
046-4205660
info@kampsvanbaar.nl

Volg ons op: