KantoorOverige Door: Wat hebben Lionel Messi, Royal Football Club de Liège en het Europese Hof van Justitie met elkaar te maken?

1 oktober 2021

Bij Europeanen die een bepalende invloed hebben gehad op het moderne voetbal zal men snel denken aan namen als Cruijff, Van Basten en misschien in het meer recente verleden aan Pep Guardiola of José Mourinho. Toch heeft het hedendaagse voetbal ook heel veel te danken aan het Europese Hof van Justitie. Zij heeft in 1995 een uitspraak gedaan die een allesbepalende impact heeft gehad op het moderne voetbal: het Bosman-arrest.

De kans is groot dat de naam Jean-Marc Bosman u weinig zegt. Dat is niet verbazingwekkend. Bosman was een speler van de voetbalclub Royal Football Club de Liège, ook wel Club Luik genoemd. Bosman speelde van 1988 tot de zomer van 1990 voor deze club. Toen hij aldaar aangaf dat hij graag een transfer wilde maken naar USL Dunkerque vroeg Club Luik, zoals toen gebruikelijk was, aan USL Dunkerque een transfersom voor de diensten van Bosman. Het probleem was dat Dunkerque de transfersom niet kon of wilde betalen. Bosman zag de volgende stap in zijn sportieve carrière in rook opgaan.

Bosman liet het hier niet bij zitten. Hij was namelijk van mening dat de transferregels van de Belgische Voetbalbond in strijd waren met bepalingen uit het Verdrag van Rome die mededinging en vrij verkeer van werknemers binnen de Europese Unie regelde. Bosman nam geen halve maatregelen en sleepte de UEFA en de Belgische voetbalbond voor de Belgische rechter. Deze wist niet goed wat ze met de zaak aan moest en verwees deze daarom door naar het Hof van Justitie.

Vijf jaar nadat Bosman naar de rechter was gestapt kwam het Hof van Justitie met een uitspraak. Bosman werd in het gelijk gesteld. Voor spelers van wie het contract was afgelopen kon niet langer een transfersom worden gevraagd. De term ‘transfervrij’ was geboren.

Marc-Jean Bosman mag sportief gezien slechts een voetnoot zijn in het hedendaagse voetbal toch heeft hij een alles bepalende invloed gehad op de het moderne voetbal. Tot op de dag van vandaag maken voetballers gretig gebruik van het Bosman-arrest. In de recente geschiedenis nog Lionel Messi. Die transfervrij vertrok van FC Barcelona naar Paris Saint Germain en inmiddels in de Franse hoofdstad zijn eerste wedstrijden heeft gespeeld.

Wilhelminastraat 25, 6131 KL Sittard
046-4205660
info@kampsvanbaar.nl

Volg ons op: