Letselschade Door: Dionne DimitrakarakosLetselschade tijdens het vastelaovends seizoen?

16 november 2023

Letselschade tijdens het vastelaovends seizoen?


Zaterdag begint het Limburgse vastelaovend seizoen met de aftrap op de 11e van de 11e in Roermond en vele evenementen in andere steden en dorpen. Hoewel een ieder uitkijkt naar de gezelligheid, kan er tijdens een evenement van alles gebeuren. Wat nu als u per ongeluk uitglijdt over de gladde vloer van de wc wagen, struikelt over een kabel of uw teen stoot aan een hek op het terrein? Kunt u de organisatie van het evenement dan aansprakelijk stellen?

Zorgplicht

De organisatie  heeft een zorgplicht ten opzichte van deelnemers en bezoekers van het evenement. De organisatie is verplicht om voldoende veiligheidsmaatregelen te treffen. Welke specifieke veiligheidsmaatregelen dit zijn, verschilt per situatie. Denk bijvoorbeeld aan een bordje met de mededeling dat de vloer van de toiletwagen nat of glad is of het plaatsen van kabelbruggen om struikelen te voorkomen.   Om in geval van een ongeluk te beoordelen of de organisatie haar zorgplicht geschonden heeft, zijn in de rechtspraak vragen vastgesteld, de zogenaamde kelderluik-criteria. Het gaat om de volgende vragen:

  • Hoe waarschijnlijk is het dat de bezoeker van het evenement onvoorzichtig of onoplettend is?
  • Hoe groot is de kans dat daaruit schade ontstaat?
  • Hoe ernstig kunnen de gevolgen daarvan zijn?
  • Was het mogelijk om voorzorgsmaatregelen te nemen en hoe bezwaarlijk is het om deze maatregelen te nemen?

Door de antwoorden op deze vragen te analyseren kan een advocaat beoordelen of de organisatie al dan niet haar zorgplicht geschonden heeft, aansprakelijk is en de schade moet vergoeden.

Vaak staat in de algemene voorwaarden, waarmee u akkoord gaat als u een ticket koopt, het volgende: ‘de organisatie onthoudt zich van aansprakelijkheid voor eventuele schade’ of een soortgelijke tekst. Als de organisatie haar zorgplicht heeft geschonden, dan kan zij geen beroep doen op dit artikel en is zij toch aansprakelijk voor de door u geleden schade.   Dit is anders wanneer er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. Dan is de bezoeker zelf aansprakelijk voor de door hem geleden schade.

De omstandigheden van het geval zijn dus heel belangrijk om te bepalen wie aansprakelijk is en wie de schade moet vergoeden. Wanneer u letselschade of materiële schade heeft opgelopen tijdens een evenement, is het verstandig juridische hulp in te schakelen. Een advocaat kan naast het bepalen of er sprake is van aansprakelijkheid, de door u geleden schade berekenen, onderhandelen met de aansprakelijke partij  over de hoogte van de schadevergoeding en zo nodig procederen.

Heeft u schade geleden en wilt u hulp bij de schadeafwikkeling of heeft u vragen over het bovenstaande, neem dan vrijblijvend telefonisch (046-420 56 60) of per e-mail contact  op met Marieke Terpstra (terpstra@kampsvanbaar.nl) of Dionne Dimitrakarakos (dimitrakarakos@kampsvanbaar.nl).

Wilhelminastraat 25, 6131 KL Sittard
046-4205660
info@kampsvanbaar.nl

Volg ons op: