Wat is een deelgeschilprocedure?
Bij een deelgeschilprocedure worden een of meer onenigheden voorgelegd aan de rechter. Voor het instellen van de deelgeschilprocedure zal de letselschadeadvocaat een verzoekschrift indienen met een beschrijving van de zaak en de relevante bewijsstukken. Een deelgeschilprocedure is alleen ontvankelijk als de rechter van oordeel is dat zijn beslissing kan bijdragen aan de uiteindelijke buitengerechtelijke afwikkeling van het schadedossier. Het doel van een deelgeschilprocedure is het versnellen van de schadeafhandeling. Door de rechter om een uitspraak in een deelgeschil te vragen, voorkomen partijen dat het geschil uitmondt in een langdurige en daarmee kostbare gerechtelijke procedure.
Vragen die tijdens de deelgeschilprocedure kunnen worden voorgelegd, zijn onder andere:
- De erkenning van aansprakelijkheid;
- Het percentage eigen schuld;
- De begroting van de schadeposten;
- De noodzaak om al dan niet experts aan te stellen;
- De berekening van bepaalde schadeposten;
- Het interpreteren van een rapport van een medisch expert;
- Het al dan niet schenden van de schadebeperkingsplicht;
- Het causaal verband tussen de schadeveroorzakende gebeurtenis en de schade.
Hoe werkt het?
Als het gaat om een schadebedrag van € 25.000 of minder, dan leggen partijen het geschil voor aan de kantonrechter. Zij kunnen hierbij een advocaat of gemachtigde inschakelen, maar dat is niet verplicht.
Als het om een schadebedrag van meer dan € 25.000, dan moeten partijen naar de rechtbank en zijn zij verplicht om een advocaat in te schakelen.
Nadat de rechter het verzoekschrift heeft ontvangen krijgen beide partijen een uitnodiging voor een zitting. De tegenpartij krijgt de mogelijkheid om een verweerschrift in te dienen, tot vijf dagen voor de zitting. Tijdens de zitting krijgen partijen de mogelijkheid om hun mondeling standpunten toe te lichten.
Na de zitting doet de rechter uitspraak, meestal binnen zes weken. Er is in beginsel geen hoger beroep mogelijk tegen de uitspraak. In totaal duurt een deelgeschilprocedure drie tot vier maanden. Dat is aanzienlijk korter dan een gewone procedure.
Kosten
Aan het voeren van een deelgeschilprocedure zijn kosten verbonden. Denk hierbij aan griffie- en advocaatkosten.
Om voor letselschadeslachtoffers de drempel voor een deelgeschilprocedure laag te houden, worden de kosten van een deelgeschil meestal betaald door de aansprakelijke partij of de verzekeraar. Oók als de beslissing in het voordeel van de aansprakelijke partij uitvalt.
Gaat het deelgeschil over de aansprakelijkheid en wordt aansprakelijkheid door de rechter afgewezen, dan blijven de kosten voor de deelgeschilprocedure uiteindelijk voor rekening van de verzoeker.
Wilt u meer weten of heeft u een vraag? Neem dan contact op met een van de letselschadeadvocaten van KampsVanBaar Advocaten via 046 420 56 60 of info@kampsvanbaar.nl.