In de erfrechtelijke vakliteratuur is er steeds meer te doen over de digitale nalatenschap.
Het begrip digitale nalatenschap komt steeds vaker voor in ons huidige systeem. Maar wat valt hier nu eigenlijk onder? De digitale nalatenschap is (volgens Mr. L.A.G.M. van der Geld in WPNR7485) te splitsen in drie onderdelen: digitale bezittingen, digitale schulden en iemands digitale identiteit.
Digitale bezittingen
De digitale bezittingen van een persoon zijn onder te verdelen in vijf verschillende categorieën. Allereerst de persoonlijke digitale bezittingen die verwijzen naar items zoals foto’s, video’s of berichten die via platforms als Whatsapp zijn uitgewisseld. Daarnaast zijn er ook financiële digitale bezittingen, bijvoorbeeld gegevens die zijn opgeslagen via online bankieren of beveiligingstokens. Verder kennen we ook zakelijke digitale bezittingen, onder andere klantgegevens en bedrijfswebsites. Uiteraard behoren sociale mediaprofielen ook tot iemands digitale bezittingen. Ten slotte vallen overige profielen en accounts, zoals die voor streamingsdiensten als Netflix of Videoland, ook onder digitale bezittingen.
Digitale schulden
Naast digitale bezittingen kan iemand ook digitale schulden hebben. Deze kunnen worden onderverdeeld in een zestal categorieën. Allereerst online leningen, dit zijn schulden die worden aangegaan via digitale leenplatforms. Voorts zijn er digitale betalingen van aankopen die worden voldaan via platforms als Paypal. Verder kennen we ook betalingsmogelijkheden waarbij de koper eerst een aankoop doet en deze pas later hoeft te betalen, bijvoorbeeld Klarna. Ook deze transacties vallen onder de definitie van digitale schulden. Daarnaast zijn er cryptocurrencyleningen, waarbij men leningen kan afsluiten met cryptoactiva als onderpand. Ook kunnen digitale schulden ontstaan uit online spellen wanneer er krediet wordt gebruikt, zoals bij onlinecasino’s. Tot slot zijn er schulden die voortkomen uit digitale bezittingen, zoals betalingsverplichtingen voor abonnementen op diensten als Netflix.
Digitale identiteit
Hieronder wordt verstaan de digitale sporen die een persoon online achterlaat. Online profielen en accounts op sociale media en platforms vormen een belangrijk aspect van iemands digitale aanwezigheid. Persoonlijke gegevens, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden, zijn cruciaal voor toegang tot verschillende online diensten. Daarnaast kunnen digitale sporen, zoals de zoekgeschiedenis of reacties op fora, bijvoorbeeld op LinkedIn, een blijvend spoor achterlaten van iemands online activiteiten.
Heeft u vragen over een (digitale) nalatenschap? Neem dan gerust contact op met ons kantoor. Dit kan telefonisch via 046 – 420 56 60 of per e-mail via info@kampsvanbaar.nl.
Wij zijn ook te vinden op Instagram, Facebook en LinkedIn.