Huur Door: Ben van MeursUpdate: Coronamaatregelen en huurverlaging

4 augustus 2021

UPDATE –  Pijnlijke nederlaag voor de retail sector: webomzet telt mee bij aanvragen huurkorting fysieke winkel tijdens corona

Een recente tussenuitspraak van de Rotterdamse kantonrechter heeft mogelijk pijnlijke gevolgen voor retailers met een webshop, die huurkorting willen aanvragen.

Even naar de situatie van een aantal maanden terug. Zoals benoemd in ons eerdere artikel, bepaalden rechtbanken tot nu toe meestal dat huurders en verhuurders de pijn van de pandemie samen moeten delen. De hoogte van de huurkorting was afhankelijk van het omzetverlies van de huurder.

De Rotterdamse kantonrechter houdt deze lijn nog steeds aan. Bij de berekening van het omzetverlies moet óók rekening worden gehouden met inkomsten uit een webshop. Zélfs al zou de omzet van de webshop via een andere entiteit verlopen. Volgens de kantonrechter was het winkelend publiek tijdens de sluiting van fysieke winkels voor het doen van aankopen vooral aangewezen op webshops. Volgens de kantonrechter zou het niet redelijk zijn om de vanuit Nederland behaalde omzet uit online-verkopen via de webshop volledig buiten beschouwing te laten.

Waar ik mee begon, sluit ik af: het gaat hier om een tussenuitspraak. De rechter heeft nog geen antwoord gegeven op de vraag hoeveel huurkorting gerechtvaardigd zou zijn. De retailer moet nog aangeven hoeveel van de omzet tijdens de lockdown online is verlopen, verhuurder moet nog onderbouwen wat de schade is van de teruggelopen inkomsten.

Ik houd u op de hoogte.

 

Heeft u vragen over uw specifieke rechtspositie of wenst u juridische bijstand in de procedure? Naam dan telefonisch (046 – 420 56 60) of per e-mail contact op met mr. Marlon Woisch (woisch@kampsvanbaar.nl) of mw. mr. Pola Świtalska (switalska@kampsvanbaar.nl).

Wilhelminastraat 25, 6131 KL Sittard
046-4205660
info@kampsvanbaar.nl

Volg ons op: